Filmaři si rozdělili 65 milionů ze Státního fondu – nejvíc získal Zátopek

Největší podporu ze Státního fondu kinematografie získal pro svůj film Zátopek režisér David Ondříček (Dukla 61, Ve stínu, Samotáři). Komise ohodnotila vysokou známkou i uměleckou kvalitu jeho projektu. Film tak získal nejvyšší dotaci ze všech podpořených filmů – 15 milionů korun. Po 10 milionech mají Bourák Ondřeje Trojana, Hadí plyn režiséra Davida Jařaba a pro svůj film Muž, který stál v cestě má tuto podporu jistou i Ivan Fíla.

David Ondříček – režisér filmu Zátopek

Tichý společník Pavla Göbla získal osmi milionovou podporu. 7 milionů má pro svůj film Chyby režisér Jan Prušinovský. 2 miliony na svůj film od státu dostanou Radek Bajgar (Teroristka) a Uzly a pomeranče Ivana Pokorného. 1 milion dostane Křik jako nádherná píseň režiséra a producenta Viktora Tauše.

Podmínky pro dotaci nakonec nesplnily třeba pohádka Jiřího Stracha Dlouhý, Široký a Bystrozraký, drama Skleněný pokoj Julia Ševčíka. Na prázdno vyšlo nakonec i slibné sportovní drama Zlatý podraz či detektivka Miss Hanoi. SFK poznamenal, že i tyto projekty byly připraveny kvalitně, ale pro omezenou alokaci v tomto období se na ně už nedostalo.
Rada celkově rozhodovala o 27 projektech od 26 producentů.

zdroj: Státní fond kinematografie