Ivan Trojan Šarlatánem ve filmu Agnieszky Holland

Šestinásobný držitel Českého lva Ivan Trojan se už v dubnu opět postaví před filmovou kameru. Tentokrát v roli léčitele v životopisném historickém dramatu Šarlatán podle scénáře Marka Epsteina, které bude režírovat světově uznávaná polská režisérka Agnieszka Holland. Snímek inspirovaný skutečným osudem lidového léčitele Jana Mikoláška je zajímavou hereckou příležitostí nejen pro Ivana Trojana, ale také pro jeho osmnáctiletého syna Josefa Trojana. Ten ztvární tuto osobnost s výjimečnými schopnostmi v mladším věku. Výraznou postavu léčitelova asistenta si zahraje talentovaný slovenský herec Juraj Loj.

Šarlatán (foto: Marlene Film Production)

Strhující životní příběh muže, jenž díky svým nevysvětlitelným schopnostem pomohl podle dobových zdrojů více než pěti milionům pacientů, se odehrává v průběhu několika desetiletí. Léčitel Jan Mikolášek bez ohledu na dobu a režim, bez lékařského vzdělání a bez předsudků diagnostikuje a bylinkami léčí nemocné ze všech společenských vrstev, i když sám bojuje se svými vnitřními démony. „Léčitelství mě vždy zajímalo. To, že je nějaký člověk schopen se tak silně zahloubat do těla a duše jiného člověka, že zjistí, co v něm je… Mikolášek byl neuvěřitelně chytrý, intuitivní, ale zároveň racionální diagnostik, který dokázal bylinkářstvím lidem skutečně neuvěřitelně pomáhat,“ řekla režisérka Agnieszka Holland o hlavní postavě snímku, který zachycuje velkou část dějin 20. století.

Šarlatán – Agnieszka Holland (foto: Marlene Film Production)

„Jde o příběh člověka výjimečného, ale zároveň velmi nejednoznačného. Ví, že zachraňuje životy, umí pomoct lidem, ale zároveň si uvědomuje, že potřebuje pomoct i sám sobě. A ten svár v něm je další dramatickou linkou příběhu,“ dodal Ivan Trojan, který přiznává, že tento film je pro něj velká výzva. „Navíc Mikoláška v mladším věku ztvární můj druhorozený syn. Jsme si přece jen podobní, Agnieszku zaujal, a ukázalo se, že to bude asi nejlepší řešení,“ doplnil herec, který s polskou režisérkou natočil například už film Hořící keř.

Do štábu si režisérka vybrala osvědčené kolegy a zároveň držitele několika Českých lvů a dalších ocenění. Za kameru se postaví Martin Štrba, architektem je Milan Býček, kostýmní výtvarnicí Katarína Štrbová Bieliková. Střih Pavel Hrdlička a o hudební složku se postará uznávaný polský skladatel Antoni Lazarkiewicz.

Šarlatán (foto: Marlene Film Production)

„Tím ale vůbec nejsilnějším na Šarla­tánovi pro mě není to, o čem vypráví, ale jak to vypráví! Okouzluje mě jeho originální narativní styl a filmová střídmost. Všech­no je výrazné a přitom emotivní. Křehké ve výrazu, silné v obsahu,“ dodala sedmdesátiletá filmařka, která na letošním ročníku festivalu Berlinale představila britský televizní projekt Napoleon a také svůj nejnovější filmový počin, životopisné drama Mr. Jones.

Snímek Šarlatán produkuje společnost Marlene Film Production Šárky Cimbalové (Anděl Páně 2) a hlavní část natáčení bude probíhat dubnu a červnu 2019 v lokacích v Čechách (např. Okoř či Mladá Boleslav).
Premiéra filmu je naplánována na 20. únor 2020, distributorem je CinemArt.
zdroj: Gábina Vágner
foto: Marlene Film Production (Alžběta Jungrová)