Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Do kin vstoupí japonský animovaný klenot Mirai, dívka z budoucnosti

Do kin vstoupí ve čtvrtek 11. dubna japonský animovaný klenot Mirai, dívka z budoucnosti. Nový film Mamoru Hosody je určen pro celou rodinu a bude uveden v původní japonské verzi s titulky i českým dabingem.

Mirai, dívka z budoucnosti (foto: AČFK)

Film byl nominován na Zlaté glóby i Oscara. Hosoda vypráví příběh o malém Kunovi, který si užívá šťastného dětství a plné pozornosti rodičů. Ovšem jen do doby, kdy jeho svět zbortí právě narozená sestřička Mirai. V magické zahradě uprostřed jejich domu, kde se mísí realita s fikcí i minulost s přítomností a budoucností, se Kun potkává s různými generacemi své rodiny v dospělém i dětském věku a postupně se učí o odlišných podobách rodinné lásky.

„V rámci bující české distribuční nabídky je potřeba nabídnout kinům něco výjimečného a Mirai, dívka z budoucnosti takovým filmem je – nejenom pro zemi svého původu a fascinující detailnost svojí animace. Především se jedná o neskutečně křehký a citlivý film o zdánlivě obyčejných věcech, u kterých po skončení filmu zjistíte, že jsou vlastně neobyčejné. Je to film, který by měli vidět všichni rodiče, všechny děti, všichni sourozenci, všichni dědové a babičky, všichni, kdo mají rodinu v jakékoliv formě… Takže všichni…“ řekl koordinátor distribuce AČFK Jan Jílek.

Premiéra Mirai proběhne 10. dubna v pražském kině Aero v rámci „Anime dne“, jehož součástí bude i projekce předchozího snímku Mamoru Hosody Kluk ve světě příšer, workshopy origami a ochutnávka japonské gastronomie. Anime den pořádá Asociace českých filmových klubů ve spolupráci s kinem Aero, Česko-japonskou společností a Českou origami společností.

Hosodův snímek už okouzlil diváky Febiofestu, kde patřil k nejoblíbenějším filmům. V květnu ho uvede i Mezinárodní festival animovaného filmu Anifilm v jihočeské Třeboni.

Na třeboňském festivalu se Mirai, dívka z budoucnosti zúčastní mezinárodní soutěže celovečerních filmů. „Zařazování kvalitního anime do mezinárodní soutěže není pro Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm výjimkou. Věříme, že jeho uváděním v mezinárodním kontextu podporujeme kýžený kulturní dialog a reflexi významného odvětví světové animace, které má obrovskou diváckou základnu dávno přesahující hranice rodného Japonska. Uvedením snímku Mirai v letošní soutěži navazujeme například na zařazení Hosodova předešlého filmu Kluk ve světě příšer v roce 2016 či filmu Giovanniho ostrov režiséra Mizuha Nišikuby v roce 2015,“ řekl Radek Hosenseidl, programový koordinátor festivalu Anifilm.

-red-
foto/video: AČFK
zdroj: L. Horáková

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast