Zakleté pírko má dotočeno (video z natáčení)

Režisér Zdeněk Troška dotočil novou pohádku Zakleté pírko, podle scénáře, který napsal společně s Markem Kališem. Poslední klapka padla na Helfenburku u Bavorova, kde se točila scéna s hlavní dvojicí hrdinů – Aninkou, kterou hraje Anastasia Chocholatá a vodníkem, jehož hraje herec a komik Lukáš Pavlásek – a loupežnickou bandou, která je přepadne na jejich výpravě do světa. Na poslední natáčecí den na hradě se můžete podívat s námi na videu.

Ačkoliv Zdeněk Troška míval většinou při natáčení štěstí na počasí, při realizaci Zakletého pírka počasí filmaře několikrát pozlobilo, a proto se musel operativně měnit natáčecí plán. „Podařilo se nám ale všechno zvládnout, některé scény jsme přepsali z venkovního prostředí do interiérů, dokonce se podařilo i přehodit některé natáčecí dny, což je při dnešním vytížení herců skoro zázrak, takže všechno je natočeno,“ říká Zdeněk Troška.

Zakleté pírko (foto CinemArt)

Zakleté pírko je již jeho 9 pohádka. A objeví se v ní, kromě vodníka i řada zvířecích herců. Kromě tradičních zvířat venkovského hospodářství jako koně, kozy, slepice, husy si důležitou roli zahrála třeba sova nebo krkavec velký jménem Rocco, který představuje zakletou podobu prince Vítka. V dalších scénách se objeví i hadi a také žába, v níž se zase proměňuje vodník.  Obzvlášť s žábou bylo trochu těžké pořízení. „Ona byla hrozně líná,“ směje se Zdeněk Troška.

Aninka žije na statku se dvěma nafoukanými sestrami, kterým musí neustále sloužit. Jednoho dne najde pírko, jehož pomocí si přivolá prince Vítka, zakletého do ptačí podoby. Když zlé sestry zjistí, že se Aninka schází s pohledným mladíkem, pírko jí vezmou, zničí a Vítek zmizí. Jedinou možností, jak zlomit jeho prokletí, je, že ho Aninka najde kdesi ve světě. A tak se dívka vydává na cestu za záchranou svého milovaného. Jejím průvodcem se stává vodník, jehož na počátku putování zachrání před zlým sedlákem. Společně prožijí řadu dobrodružství i legrace. A přestože vodnická kouzla dokáží Anince pomoci, jak k uzdravení nemocných, tak na obranu proti loupežníkům, k záchraně Vítka bude potřeba především pravá láska.

Zdeněk Troška a Lukáš Pavlásek

Koho uvidíme vedle Lukáš Pavláska a Anastasii Chocholaté? Zakletého prince Vítka hraje Petr Urban, v rolích zlých sester Áji a Báji se představí Šárka Vaculíková a Lucie Polišenská, spolupráci se Zdeňkem Troškou si zopakují Sara Sandeva jako čarodějnice nebo Andrea Hoffmannová v roli hraběnky. Mladého hraběte, jehož Aninka s Vodníkem zachrání, vytvoří Marek Lambora ze seriálu Černé vdovy. Další postavy hrají například Martin Stránský, Dana Syslová, Jitka Smutná nebo Václav Svoboda.

Zakleté pírko vzniká v produkci společnosti Fénix Film Dany Volákové a Michaely Flenerové. V předpremiérách ji diváci v kinech uvidí již v předvánočním čase letošního roku, do široké distribuce pak pohádka Zakleté pírko vstoupí 2. ledna 2020.

-red-
foto/video: Totalfilm.cz, CinemArt © 2019
zdroj: Uljana Donátová