Moderátor Událostí ČT Michal Kubal “hraje” v novém Spider-Manovi (rozhovor)

Pro české fanoušky je Spider-Man: Daleko od domova výjimečný zejména faktem, že se výrazná část natáčela v České republice. V příběhu hraje naše hlavní město významnou roli. Část scén se natáčela i v severočeském Liberci, který v jedné scéně Prahu supluje. Ve filmu ale zazní dvakrát i čeština. Kromě jedné scény v baru zazní naše mateřština zejména z úst moderátora České televize Michala Kubala. Ten se v jedné scéně objeví na plátně na obrazovce ČT, kdy v televizním zpravodajství pronáší s vážnou tváří zprávu o tom, že se v Praze objevili superhrdinové.
Moderátora Událostí jsme se zeptali, jak ke spolupráci Marvelu a České televize došlo. Film má dnes večer slavnostní premiéru na karlovarském festivalu.

Mnoho herců i fanoušků na celém světě sní o roli v marvelovce. Vám se to podařilo a pro mnohé to na novinářské projekci bylo překvapení. Jak k tomu došlo?

Děj filmu se z části odehrává v Česku, scénář počítal s pasáží, kdy jedno střetnutí superhrdinů s protistranou shrnuje místní televizní zpravodajství. A produkce filmu oslovila ČT, jestli by o podobnou spolupráci měla zájem. Brali jsme to tak, že je to především dobrá reklama pro značku, film uvidí miliony lidí po celém světě.

Probíhal ve vašem případě nějaký casting?

Poprvé mi o tomto projektu řekl ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal, který mě oslovil s nabídkou, jestli bych do toho šel. No, a jsou nabídky, které se neodmítají. Potom jsme tvůrcům poslali několik variant studií a pozadí, odkud bych tu zprávu hlásil. Vybrali si záběr, který používáme pro úvodní přehled nejdůležitějších zpráv Událostí.

Natáčení zpravodajského vstupu do filmu Spider-Man: Daleko od domova (foto: ČT)

Jaký máte vy sám vztah k superhrdinským filmům? Máte je rád? Jakou postavu jste si oblíbil?

Mám je rád – ať už postavy z DC Comics, tak samozřejmě z produkce Marvelu. Oblíbených postav mám celou řadu – z Avengers těžko vybrat, ten seznam by byl hodně dlouhý, Hodně mě bavila i Nolanova trilogie o Batmanovi, podle verze Franka Millera. A pak Watchmen – trochu jiní superhrdinové, ale asi můj nejoblíbenější příběh.

K vrcholům vaší profesní kariéry patří válečné zpravodajství, moderování hlavní zpravodajské relace atd. Mnozí by za vrchol považovali právě “roli v marvelovce”. Jak to vnímáte Vy, že jste se stal součástí marvelovské mašinerie? Dělá to s Vámi něco, těší Vás to?

Nepokládal bych to úplně za roli – je to opravdu jenom chvíle, navíc tam vystupuju ve své civilní profesi. Je to spíš zábavná historka, “hrál jsem v marvelovce s Jakem Gyllenhaalem”. Škoda, že je to první marvelovka, kde se neobjeví Stan Lee, ten vtip s “hrál jsem ve filmu s…” by zněl ještě o něco líp.

Natáčení “zpravodajského vstupu” do filmu Spider-Man: Daleko od domova (foto: ČT)

Vyrazíte na film s rodinou do kina?
Ještě uvidíme. Děti jsou na prvním stupni základky, takže by to muselo být v dabingu. To by byl taky docela zajímavý pocit, slyšet sebe dabovat sebe – a navíc z češtiny do češtiny. Museli jsme pro českou verzi to cameo přemluvit, třeba originální Night Monkey nahradit Nočním opičákem.

Michal Kubal

Michal Kubal (*1976)
vedoucí redaktor zahraničního zpravodajství, moderátor Událostí České televize. Je nositelem Ceny Ferdinanda Peroutky a Novinářské křepelky. Působil jako zahraniční zpravodaj v USA a válečný reportér.

České reálie

A jak jsou ve filmu konkrétně zastoupeny české reálie? V Praze se film natáčel zejména v centru. Na plátně je velmi často vidět Pražský hrad, Karlův Most i interiér Vinohradského divadla.
Liberec je ve filmu zastoupen náměstím Dr. Edvarda Beneše a monumentální libereckou novogotickou radnicí, po které Spider-Man v podání Toma Hollanda šplhá. Liberec ale, jak už bylo řečeno, hraje ve filmu Prahu.

Spider-Man: Daleko od domova vejde do českých kin 3. července.

-red-, původní zpráva
foto/video: Falcon, Sony, Marvel, Česká televize © 2019

  1. […] pre značku a film uvidia milióny ľudí po celom svete,“ prezradil o svojom účinkovaní českému filmovému portálu Total Film moderátor relácie Události ČT, Michal […]

Comments are closed.