Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Pojď na kafe do Kauflandu, nabízí Čermák v Národní třídě (video)

Hodně neohrabanou nabídku na rande předvádí Hynek Čermák Kateřině Janečkové v dalším klipu z filmu Národní třída. Komedie podle knihy Jaroslava Rudiše dorazí do kin na konci září. Příběh svérázného Vandama (Čermák) natočil Štěpán Altrichter, který má na kontě oceňovaný koprodukční film Schmitke. Čerstvou zprávou je, že autor předlohy Jaroslav Rudiš získá v Německu za svoji dosavadní tvorbu prestižní literární cenu Chamisso-Preis/Hellerau 2019. Rudišovi to tento týden oznámili pořadatelé v Drážďanech, kde si spisovatel cenu převezme v únoru.
Kromě Čermáka ve filmu uvidíme zmíněnou Kateřinu Janečkovou, Jana Cinu, Václava Neužila, Jiřího Langmajera, Martina Sobotku (známého hlavně z dabingu), Eriku Stárkovou (Dáša z Mostu) a další.

Jaroslav Rudiš a Štěpán Altrichter žijí shodně napůl v České republice a napůl v Německu, oba jsou tak často na cestách a s nadsázkou říkají, že své životy hlavně žijí v tom krásném „jídeláku“ ve vlaku Českých drah mezi Prahou a Berlínem. Scénář k Národní třídě tak psali v Berlíně, v Praze, ve vlaku i ve Švýcarsku. „Práce s Járou probíhala výborně. Jako zkušený autor, jehož díla se už několikrát adaptovala na plátno, věděl o slavném Formanově výroku, že jestliže chcete převést román do filmové podoby, hlavně nesmíte natočit rovnou ten román, protože film funguje podle úplně jiných pravidel a principů. Musíte z knihy vytáhnout tu hlavní esenci, hlavní myšlenku a atmosféru a její postavy a pak z toho udělat film,“ říká režisér a spoluautor scénáře Štěpán Altrichter.

Rudiše inspiroval pro napsání knihy kamarád, který chodil do hospody jménem Severka. „Kolem jedné Severky jsem taky v Brně pořád chodil, dva roky jsem tam tenkrát bydlel a ten příběh tam taky napsal. Když pak v roce 2013 vyšla kniha, hodně lidí se mi ozvalo, že i u nich je Severka, a ať tam přijedu, že tam potkám jak Vandama, tak Lucku nebo Vandamova kámoše Mrazáka. A jedna Severka je i v Mostě. Ten seriál je skvělý a myslím, že Vandam by si s jeho hrdiny u piva dobře rozuměl,“ říká o hospodě z Národní třídy Jaroslav Rudiš. Skutečného Vandama potkal i režisér Štěpán Altrichter: Já jsem s tím opravdovým Vandamem, podle kterého je kniha napsaná, na pivo šel. A řeknu vám, je to sympatický chlapík, který má v mnohém víc rozumu a pravdy než kdejaký člověk nám vládnoucí. Ale je pravda, že naštvat bych ho nechtěl.“

Autor románu Jaroslav Rudiš na čtené zkoušce

Do kin dorazí nová komedie 26. září. Film vznikl v česko-německé koprodukci a do kin film posílá distribuční společnost Falcon.

-red-
zdroj: M. Ch. Reková
foto/video: Falcon © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast