ČT v neděli uvede první díl dramatu o kolaboraci Emanuela Moravce (trailer)

Emanuel Moravec byl za první republiky zasloužilý legionář a spolupracovník prezidenta Masaryka. Nikdo by od něj určitě svého času nečekal, že se v době největší krize přidá na stranu nacistů. Co ho k tomu vedlo se pokusí napovědět dvoudílný historický film režiséra Bisera A. Arichteva s Mariánem Labudou ml. v hlavní roli. Premiéra prvního dílu filmu Anatomie zrady – Emanuel Moravec je připravena na neděli 26. dubna. Program ČT1 jej uvede ve 20:10. O týden později pak ve stejném čase i druhý díl. Na krátkou ukázku se můžete podívat v následujícím videu.

Příběh Emanuela Moravce je tragickým příběhem ambiciózního člověka. „Při přípravě projektu se scenáristy Lucií a Josefem Konášovými jsme řešili to, jak vykreslit zápornou postavu, která je zároveň hlavním hrdinou, takže divák prochází celým příběhem spolu s ním. Moravec nebyl původně negativní postavou, bojoval v legiích, byl milujícím otcem tří synů, psal dobré analytické články. Myslím, že ve filmu se podařilo vystihnout právě ten přerod, kdy se ze slušného člověka stane souhrou okolností, slabosti charakteru, ambicím a touze po penězích někdo, kdo se podílí na strašlivém zlu, namlouvaje si, že jedná ve jménu svého národa,“ říká kreativní producentka Alena Müllerová.



Emanuel Moravec byl legionář a prvorepublikový důstojník, který díky své pracovitosti, ambicióznosti a rozsáhlé publikační činnosti v oboru teorie vojenství rychle stoupal armádní hierarchií. Oceňován byl i prezidentem T. G. Masarykem, u jehož rakve v roce 1937 držel čestnou stráž. Horlivý zastánce ozbrojené obrany proti nacistickému Německu se v průběhu mnichovské krize dostal do ostrého konfliktu s prezidentem Benešem a následně byl propuštěn z armády. Potřeba peněz, která ho provázela po celý život, zklamání z postupu demokratických politiků, touha po moci i probuzený obdiv k nacistické diktatuře, to vše ho přivedlo „na druhý břeh“. Jako novinář a ministr školství a lidové osvěty se stal nejvíce nenáviděným kolaborantem a zrádcem našich novodobých dějin. Zastřelil se 5. května 1945.

Viktor Preiss v roli prezidenta Beneše

Hlavní roli ztvárnil Marian Labuda mladší. O jeho obsazení tvůrci stáli ještě před první verzí scénáře. „Chtěl jsem, aby Moravec nepůsobil jednobarevně. Takový nebyl. Byl především studovaný a obratný řečník, analytik, a později obávaný politik. Byť tak může z dobových fotografií působit – nebyl to žádný neohrožený voják. Hledal jsem někoho, kdo naplní postavu jako milujícího otce, jako vlastence a současně ji uvěříme tu obrovskou změnu a oddanost v to, co bude dělat dál. Nechtěl jsem, aby působila hrubě, ale přitom v nás od určité chvíle vyvolávala nepříjemné pocity,“ říká režisér Biser A. Arichtev a Marián Labuda mladší jej doplňuje: Až jsem se lekl, jak jsme si fyzicky podobní. On byl ale vyšší, což se vyřešilo speciální obuví nebo podstavcem. Zajímavé pro mě bylo zamyslet se, jak bych se v tu chvíli sám zachoval, kdybych měl existenciální problémy a Němci mi nabídli spolupráci. Ale jedno vím určitě. Nikdy v životě bych neposlal vlastního syna bojovat za fašistické Německo a tím ho vlastně odsoudil na jistou smrt.“

Celý rozhovor s Mariánem Labudou ml. přineseme v sobotu.

Obsazení dvoudílného filmu Anatomie zrady – Emanuel Moravec (foto: ČT)

Syny Emanuela Moravce si zahráli Filip Březina a Oskar Hes, jeho třetí manželku Dana Droppová. Němce K. H. Franka a Reinharda Heydricha ztvárnili André Hennicke a Detlef Bothe, který si zastupujícího říšského protektora zahrál již po třetí. Ve vedlejších rolí diváci uvidí Vladimíra Polívku, Ondřeje Vetchého, Viktora Preisse, Pavla Kříže nebo Jiřího Vyorálka. Příprava snímku, který ČT uvede jako připomínku 75. výročí konce 2. světové války, zabrala čtyři roky. Natáčelo se na více než čtyřiceti místech v České republice i v Německu.

-red-
zdroj: Česká televize
foto: Česká televize, David Raub © 2020