Jak si nevzít princeznu: Štědrovečerní pohádku ČT natočil už posedmé Karel Janák

Vánoční nabídce České televize tradičně vévodí premiérová Štědrovečerní pohádka. Už posedmé ji natočil Karel Janák. V novince Jak si nevzít princeznu ztvárňují hlavní role Marek Adamczyk a Anna Fialová. Princ Leopold a princezna Josefína mají svou svatbu předpovězenu sudičkami. Problém ale je, že se vzájemně nemohou vystát. Jejich jediný společný zájem je vrátit se do minulosti a zabránit sudičkám v předpovědi. V dalších rolích uvidíme také Ivu Janžurovou, Danielu Kolářovou, Naďu Konvalinkovou nebo Patrika Děrgela.

Jak si nevzít princeznu – Marek Adamczyk a Anna Fialová

„Nejlépe fungují vedle sebe, nejzábavnější jsou ve střetu,“ říká Marek Adamczyk o hlavních postavách a Anna Fialová jej doplňuje. „Celou dobu se snaží svatbě zabránit. Samozřejmě to ale představuje takové to, co se škádlívá, to se rádo mívá.“

Důležitou roli hybatele děje mají tři sudičky, které ztvárnily Iva Janžurová, Daniela Kolářová a Naďa Konvalinková. „Nejde pouze o dokonalé pohádkové postavy, ale mají i věci, které si řeší mezi sebou, tudíž je musely ztvárnit fenomenální herečky, aby vynikly nad všemi ostatními,“ vysvětluje výběr hvězdného tria režisér Karel Janák.

Jak si nevzít princeznu, natáčení na zámku Frýdlant 31. 5. 2021

Děj nové pohádky

V království chodí sudičky a každému dítěti něco věští. Princi Leopoldovi dají do vínku, že si vezme princeznu ze sousedního království. Nad tím rodiče jen zaplesají, že budou utužovat vztahy. Začnou se tedy navštěvovat a připravovat své děti na to, že se jednou budou brát. Jenže když jsou děti k něčemu nucené, tak se vzpírají, takže se vzájemně od malička nesnáší. Posléze nadejde den, kdy se tedy mají brát, a nedokáží se s tím smířit. Zjistí však, že sudičky mají čarovné hodinky, se kterými se mohou vrátit do dřívějších či budoucích časů, tak si je bez dovolení vypůjčí. Vypraví se s nimi do doby, kdy byla sudba pronesena, aby se pokusily zabránit jí a nemusely se brát. Samozřejmě tam způsobí další věci, a když se vrátí, nestačí se divit a posléze musí napravovat ještě něco mnohem horšího.

Natáčení pohádky s názvem Jak si nevzít princeznu na hradě Pernštejn 8. června 2021.

Letos Česká televize vzhledem k situaci realizovala pouze jednu premiérovou pohádku, pokud nepočítáme novou pohádku pro sluchově postižené O kouzelné rybí kostičce. V pořadí sedmá pohádka ve znakovém jazyce je ve světě ojedinělou aktivitou.

Na letošní sváteční obrazovce ČT ale nebudou chybět tradiční Tři oříšky pro Popelku, oba díly Anděla Páně, Čertí brko, Hodinářův učeň, Korunní princ, Dvanáct měsíčků či repríza loňské štědrovečerní pohádky O vánoční hvězdě.

K předvánočnímu programu veřejnoprávní televize patří samozřejmě i Adventní koncerty. Letos se budou vysílat už po jedenatřicáté, startují 28. listopadu.
ČT odvysílá také premiérový a finální díl mezinárodní minisérie Marie Terezie. Pátou část uvidí diváci na Nový rok. Hlavní hrdinku si tentokrát zahrála herečka Ursula Strauss. Z českých a slovenských herců se diváci opět mohou těšit na Vojtěcha Kotka, Davida Švehlíka, Tatianu Pauhofovou nebo Igora Bareše. První dvě epizody vznikly už v roce 2017. Závěr se točil letos.

Marie Terezie – závěrečný díl (2021)

Na obrazovce se objeví v premiéře i úspěšné české filmy. Havel režiséra Slávka Horáka a zejména Šarlatán Agnieszky Hollandové. Film o léčiteli Janu Mikoláškovi uspěl na mnoha světových festivalech a dostal se i do širší nominace na Oscary.

ČT2 nabídne i letos biblické příběhy. Italsko-britská čtyřdílná série Ježíš Nazaretský vznikla v roce 1977. Na dvojce se objeví i Vinnetou, detektivky Agathy Christie, francouzské komedie i filmy s Mr. Beanem.

Vinnetou

ČT Art nabídne zajímavé hudební a divadelní pořady, koncerty. Mimo jiné také dokument Aznavour a jeho svět.

ČT Déčko jako každý rok doplňuje vánoční program zejména animovanými tituly. Ani letos nechybí oblíbený webový Adventní kalendář České televize.

Adventní kalendář ČT

ČT v průběhu prosince představí divákům také první fázi rozsáhlé rekonstrukce streamovací platformy iVysílání.První fázi změn divákům nabídneme už na konci tohoto roku s tím, že budou moci v premiéře sledovat i naše první, ryze internetové projekty. Veškerý dostupný video obsah bude navíc přehledněji uspořádaný, přehrávání by mělo být pohodlnější. A mysleli jsme samozřejmě i na diváky s různými typy znevýhodnění, na nevidomé či slabozraké, pro které by ovládání webu mělo být snazší,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a pokračuje: „Vedle premiérových web-only pořadů bude v iVysílání i lépe zpřístupněn celý náš stávající katalog, který je v rámci českého prostředí unikátní nejen svým rozsahem, ale i svým tematickým i historickým záběrem. Je to další krok k rozšíření veřejné služby divákům.“

Rapstory

Premiérovými pořady na iVysílání ČT budou: RapStory, dokumentární série Šimona Šafránka mapující třicet let rapové muziky v Česku; Kritika budoucnosti, magazín youtuberů Martina Roty a Patrika Kořenáře, kteří si kladou za cíl představit zajímavá povolání budoucnosti; a pořad Do divočiny, ve kterém se diváky pro českou krajinu pokusí nadchnout Prokop Pithart.

-red-
zdroj: Česká televize
foto/video: Česká televize, Totalfilm Media © 2021