Jana Plodková jako žena po čtyřicítce v chystané komedii Život pro samouky

Jana Plodková se na jaře představí v hlavní roli nové filmové komedii Život pro samouky jako žena po čtyřicítce, které život připraví řadu neočekávaných situací. Sama sebe a všechny trable však bere s nadhledem a s pořádnou dávkou sarkasmu. Film natočila režisérka Jitka Rudolfová podle populární knihy „Láska pro samouky“ Barbory Šťastné.

Jana Plodková na place filmu Život pro samouky

„Kniha Báry Šťastné mě bavila zejména svou ironií a celkovým nadhledem na životní situace, které v určitém věku prožívá většina žen. Pro filmovou podobu jsme ale museli příběh zhustit, oproti knize v něm třeba není tolik milostných románku a nápadníku hlavní postavy Kláry,“ přibližuje režisérka Jitka Rudolfová.

Slovo „láska“ z názvu knihy pak tvůrci pozměnili na slovo „život“. „Měla by to být víc komedie, než romantika. Jakákoliv romantika je totiž ve filmu vždy nějak převálcována nečekanými okolnostmi i ironií a sarkasmem hlavní hrdinky,“ dodává režisérka.

Režisérka Jitka Rudolfová

Hlavní postava Klára umí být ve čtyřiceti pořád stejně nejistá a zmatená jako v osmnácti, jenom už to nevypadá tak roztomile. Její manželství ze dne na den skončí a ona se znovu ocitne v nepředvídatelném světě randění a seznamovacích trapasů. Do toho vychovává dvě dcery, snaží se přežít životní styl své excentrické mámy a navíc jí začne radit úžasná vztahová koučka a influencerka. Do téhle chvíle měla svůj život celkem naplánovaný, ale teď se z ní stal samouk.

Klára je roztržitá, nesebevědomá, ale vtipná. Svůj život má celkem naplánovaný, ale dostane se do situace, kdy ty její plány přestanou vycházet a naopak se ona začne v životě trochu plácat,“ popisuje Jana Plodková hlavní postavu filmu.

Jana je herečka, se kterou je radost pracovat. Kromě toho myslím, že má značný komediální talent, který dokáže uplatnit v různých situacích – od velkých gest až po minimalistické humorné nuance. Pro postavu Kláry je ideální,“ upozorňuje Jitka Rudolfová.

Anotace knižní předlohy popisuje příběh jako „manuál přežíti pro hodné holky“. Jaroslav Plesl ztvárnil manžela hlavní hrdinky, který se s ní ale v den výročí nečekaně rozejde a pořídí si motorku. Klára si na oplátku pořídí kolo a přestěhuje se k mamince v podání Zuzany Kronerové. Tváří v tvář extravagantnímu životnímu stylu své maminky ovšem vyloženě trpí. Pubertální dcera začne se všemi mluvit výhradně anglicky. Bára Seidlová hraje vztahovou koučku a influencerku, která začne Kláru vést k lásce k sobě samé, což obnáší i randění s novými muži. David Švehlík, Václav Neužil a Lukáš Příkazký pak hrají nápadníky na katastrofických schůzkách plných trapasů.

„Mám ve filmu i dva kaskadérské kousky, budu padat z barové židle a taky z kola. Moc jsem si natáčení užila,“ vrací se s úsměvem k práci na filmu Jana Plodková.

Další role hrají Jaroslav Plesl, Barbora Seidlová, Zuzana Kronerová, David Švehlík, Václav Neužil, Lukáš Příkazký nebo Simona Babčáková. Snímek vznikal během podzimu v Praze, do kin zamíří v květnu 2023.

Snímek vznikal během podzimu v Praze v produkci Luminar Film. Film pošle letos v květnu do kin Bontonfilm.

-red-
zdroj: L. Vedral
foto: Luminar Film, Zuzana Panská © 2023