Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NEJKRÁSNĚJŠÍ A NEJDOJEMNĚJŠÍ ANIMÁK ROKU? UŽ JSTE VIDĚLI TRAILER ROZZUM V DIVOČINĚ?

Sebevražda třinácti ranami nožem? Dokument Aneta mapuje kontroverzní případ a přináší zvrat v celé kauze

Třiadvacetiletá Aneta spáchala sebevraždu třinácti ranami nožem. Ne, nejde o námět hororové sci-fi, ale o oficiální závěr české policie. A také o příběh snad nejkontroverznějšího kriminálního případu moderní historie. Případu, který se odehrál už před deseti lety. Dokument Aneta přinese podle tvůrců nové, naprosto zásadní informace a zjištění, které mohou znamenat zásadní zvrat v celé kauze.

Filmová rekonstrukce v ateliéru

Co se skutečně stalo?

Režisér dokumentu Jiří Sádek, kameraman Tomáš Kotas, producent Jiří Tuček a další členové tvůrčího týmu se „případu Aneta“ věnovali dlouhých pět let. Jakou roli v něm sehrál milostný trojúhelník, mafie, drogy a tajemný Libanonec? Co se 20. září 2014 ráno v bytě v pražských Letňanech skutečně stalo? Pro nalezení odpovědí na klíčové otázky se filmaři rozhodli ve studiu postavit přesnou kopii místa činu. Následná rekonstrukce proběhla za účasti předních světových expertů z oboru psychologie, toxikologie, patologie a biomechaniky. Budou závěry nezávislých mezinárodních kapacit odpovídat těm, k nimž dospěla česká policie?

Režisér filmu Jiří Sádek v ateliéru

Hledání pravdy

„Na začátku jsme předpokládali, že natáčení bude jednodušší a zabere maximálně dva roky. Případ byl uzavřen a materiály se zdály být jasné, i když poněkud podivné. Aneta byla mladá dívka, která podle oficiálních zpráv spáchala sebevraždu třinácti ranami nožem. Její matka Anna však nikdy neuvěřila, že by její dcera spáchala sebevraždu, a neúnavně hledala pravdu. Jakmile jsme začali kopat hlouběji, objevilo se stále více nejasností. Tento příběh je tragický a děsivý z jakéhokoli úhlu pohledu, protože v něm nic nedává smysl,konstatuje režisér a scenárista Jiří Sádek.

Matka zesnulé Anety Anna Rodová

Účast nestranných expertů

V současné době je dokument Aneta před dokončením a už nyní je zřejmé, že během natáčení došlo k odhalení dosud neznámých, šokujících skutečností, jejichž zveřejnění může vést ke znovu otevření celého případu. Filmařům se podařilo navázat spojení s podnikatelem libanonského původu Ahmadem Hassanem Ibrahimem, klíčovým svědkem, který před lety z České republiky záhadně zmizel. Mezi renomovanými zahraničními znalci, kteří v dokumentu Aneta vystupují, je profesor Leam A. Craig – proslulý forenzní psycholog, člen Britské psychologické společnosti a autor desítek knih a tisíců odborných textů, doktor v oboru toxikologie a soudního lékařství Marc Deveaux, šéflékař floridské kliniky Jay M. Radtke, kanadský biomechanik Rob Parkinson a další nestranní experti.

Přesná kopie bytu, kde se Aneta měla sama ubodat

„Přizvali jsme odborníky z oborů toxikologie, forenzní psychologie a patologie z různých částí světa, včetně Panamy na Floridě, Kanady, Francie a Velké Británie. Tito specialisté často pracují ve válečných zónách a pomáhají mezinárodním bezpečnostním agenturám. Náš patolog má za sebou 3 000 pitev. Chtěli jsme mít jistotu, že naše analýzy a závěry budou podloženy nezávislými a objektivními odbornými posudky. Tito znalci nám poskytli cenné vhledy a pomohli nám lépe porozumět technickým a vědeckým aspektům případu, zároveň poukázali na mnoho chyb, které během vyšetřování nastaly. Jejich zkušenosti a nezávislost nám umožnily přinést nový pohled a zajistit, že náš film bude co nejpřesnější a nejdůkladnější,vysvětluje Jiří Sádek.

Jsem si jistý, že nic podobného tady ještě nebylo. Já osobně nepamatuji žádný český film, který by byl tak napínavý a šokující současně.

Jiří Tuček, producent filmu

Případ ubodané Anety patří mezi mediálně ostře sledované. A není divu, i po deseti letech jej stále provází řada dohadů a nejasností. Dočká se matka oběti Anna Rodová a také veřejnost, která celou kauzu s napětím sleduje, konečně pravdy? Uvidíme na podzim v kinech.

-red-
zdroj: M. Fialová Rozšafná
foto: © Donart 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast