Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Český animák Moje slunce Mad zabojuje o Zlatý glóbus

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu a jejich každoroční udělování Zlatých glóbů se otřáslo v základech poté, co je v reakci na nesčetné kontroverze, údajnou korupci a nereprezentativní složení jejich řad začala řada oceňovaných filmařů bojkotovat a americká stanice NBC odmítla ceremoniální předávání cen po několika letech vysílat. Pořadatelé si kritiku dle svých slov vzali k srdci a navzdory očekáváním nominace 79. ročníku dnes odpoledne vyhlásili v plánovaném termínu, k předání cen by pak mělo dojít 9. ledna. Šanci na úspěch má i česká režisérka Michaela Pavlátová se svým animovaným filmem Moje slunce Mad.

Ilustrační foto

Druhý pandemický rok podobně jako vloni mnohé diváky spíš než v kinech ohromoval na obrazovkách a streamech, v televizních kategoriích se tedy potkává silná konkurence. Šanci na výhru mezi televizními herci mají Bryan Cox ze seriálového skvostu Boj o moc od HBO, Ewan McGregor jako homosexuální módní návrhář Halston, Paul Bettany za marvelovku WandaVision, Lee Jung-jae z netflixovské hitovky Squid Game nebo třeba Jason Sudeikis za fotbalovou komedii Ted Lasso od Apple TV. Mezi ženami se utká třeba Bettanyho kolegyně Elizabeth Olsen, Kate Winslet za parádní detektivku Mare z Easttownu nebo Margaret Qualley jako netflixovská SlužkaSquid Game a Boj o moc podle jsou dle očekávání horkými favority i v kategorii nejlepšího dramatického seriálu, Ted Lasso zase zabojuje mezi komediemi.

Letošní rok byl překvapivě nabitý pro fanoušky žánru muzikálu. Steven Spielberg se svým povedeným, ale kasovně bohužel neúspěšným remakem West Side Story se tak může konejšit alespoň akademickým uznáním; na sošku je nominována jeho režie, hlavní představitelka i celý snímek, který se v kategorii potká s netflixovským Tick, Tick… Boom! s Andrew Garfieldem v hlavní roli nebo s další předělávkou slavné kasiky, Cyranem s Peterem Dinklagem. Proti nim stojí těžký kalibr v Leonardo DiCapriem a mnohými dalšími hvězdami obsazené komedii K zemi hleď, kterou Netflix diváky zválcuje na Štědrý den. Garfield, Dinklage i DiCaprio se navíc poperou i o ocenění za nejlepšího herce v této kategorii.

V dramatických kategoriích se o Glóbus porve monumentální Duna, která podle očekávání získalo i nominaci za režii a soundtrack, netflixovský antiwestern Síla psa či výborné sportovní životopisné drama Král Richard o otci Sereny a Venus Williamsových. Benedict Cumberbatch a Will Smith jsou zároveň za Sílu a Richarda i horkými kandidáty na sošku za nejlepšího herce. Mezi ženami se největší boj očekává mezi Lady Gagou za Klan Gucci a Kirsten Stewart za údajně oslnivé tvárnění princezny Diany v biopicu Spencer.

Pro našince nejzajímavější budou výsledky v kategorii animovaného filmu. Proti těžkému kalibru v podobě dánského dokumentu Utéct, které o víkendu s přehledem ovládlo předávání Evropských filmových cen, či disneyovkám Raya a drak, Encanto a Luca totiž stojí český animovaný film režisérky Michaely Pavlátové Moje slunce Mad, které letos bodovalo na tuzemských i zahrančiních festivalech i v naší recenzi a které vypráví o Češce, která se provdá za svou lásku v afghánském Kábulu. Držíme palce!

-red-
video: Disney, Netflix, Vertical Ent., Aerofilms
© 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast